Over parket en vloerverwarming doen de wildste verhalen de ronde. Wees gerust: de combinatie is mogelijk. Tenminste…als je enkele dingen niet uit het oog verliest. Lees hier alles over de meest voorkomende mythes en waar op te letten bij het kiezen van parket op je vloerverwarming.

5 misverstanden

  • Hout is een isolator dus laat helemaal geen warmte door?

    Fout. Een houten vloerbekleding zal de warmtedoorlating vertragen, maar uiteindelijk komt de warmte toch door. Toegegeven, er is een beperkt verlies aan rendement, maar dit geldt ook voor alle andere types vloerbekledingen. De warmte die ontstaat in de vloerverwarming botst op de isolatielaag die onder de vloerverwarming zit en moet dus naar boven. Het hout heeft een veel lagere isolatiewaarde dan de isolatie onder de vloerverwarming, waardoor de warmte toch naar buiten komt.

  • De parket die nodig is voor vloerverwarming is duurder dan de gebruikelijke parket?

    Fout. Samengesteld parket voor vloerverwarming zit in dezelfde prijsklasse dan de traditionele massieve parketvloer.

  • De temperatuurschommelingen van de vloerverwarming zullen mijn parket doen scheuren?

    Fout. Indien de parket vakkundig geproduceerd is en je respecteert enkele simpele regels (zoals o.a. de lucthvochtigheid en watertemperatuur onder controle houden) is er helemaal geen risico op scheurvorming!

  • Ik ben beperkt in de keuze van mijn parket wanneer hij op vloerverwarming wordt geplaatst?

    Fout. Alle mogelijke kleuren en oppervlaktestructuren kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming. Keuze genoeg dus!

  • Parket op vloerverwarming vraagt meer onderhoud en ik mag niet dweilen op parket wanneer er vloerverwarming onder ligt?

    Fout. Het onderhoud is afhankelijk van het type beschermingslaag dat op de parket staat (olie/vernis/…) De keuze van het type bescherming staat volledig los van het feit of er al dan niet vloerverwarming ligt. Parket op vloerverwarming vraagt dus geen extra onderhoud.

5 do’s

  • Kies voor een samengesteld parket in plaats van een massief parket. Een meerlagig parket is zo opgebouwd dat het veel minder zal “werken” onder invloed van schommelingen in temperatuur of vochtigheid. Waar de houtvezels bij een massief parket allen in dezelfde richting liggen, zijn deze bij een meerlagig parket haaks op mekaar geplaatst zodat een maximale stabiliteit gegarandeerd is en werking of kromming vermeden worden.

  • Bouw de temperatuur van je vloerverwarming steeds stelselmatig af/op. De temperatuur dient zachtjes afgebouwd of opgebouwd te worden met 1 à 2 graden per dag, zodat de parket niet ‘schrikt’ van de abrupte temperatuurschok.

  • Zorg dat de parketplanken voorzien zijn van een V – groef en voorzie uitsparingsvoegen. Op die manier wordt de minieme werking van je parket esthetisch correct opgevangen.

  • Plaats een luchtbevochtiger. Bij risico dat de luchtvochtigheid zou zakken onder 40% kan een luchtbevochtiger redding bieden. Ideaal zit de luchtvochtigheid tussen 40 en 60%. Waarden daarbuiten zorgen voor meer belasting van de parket, waardoor er in extreme gevallen schade kan ontstaan.

  • Wacht tot de chape voldoende droog is alvorens parket te plaatsen. Een regel die altijd geldt bij het plaatsen van parket, maar van nog groter belang is bij vloerverwarming. Er kan gestart worden met de plaatsing van parket wanneer de vochtigheid van de cementgebonden chape max. 2% bedraagt. Voor anhydrietchape mag er niet meer dan 0.6% restvocht in de chape zitten. Niet zeker? Geen probleem. Voor we beginnen aan de plaatsing komen we zeker langs om een definitieve meting te doen van de vochtigheid van de chape.

5 don’ts

  • Parket zwevend plaatsen in plaats van te lijmen. Door de parket niet te verlijmen wordt onder de houten vloerbedekking een luchtlaag gecreëerd. Niet interessant omdat je parket minder “the sound of silence” zal krijgen, maar vooral omdat de luchtlaag niet geleidend werkt en de isolatie zal vergroten.

  • Parket leggen met een breedte van meer dan 18 cm. Bij té brede planken (lees: 24 cm en meer) vergroot het risico op scheuren in je parket door de spanningen die ontstaan in het hout. Iets waar niemand op hoopt. Ga dus voor veiligheid en kies voor een visueel zeker even aantrekkelijk parket opgebouwd uit planken van 16 of 18cm. In bijzondere gevallen kan ook met een maximale breedte van 22 cm breedte gewerkt worden. Kom gerust eens langs bij Parquet De Flandre voor meer uitleg ivm de mogelijkheden.

  • Kiezen voor een parket met een dikte hoger dan 16mm. Hoe dikker de parket, hoe groter de afstand die de warmte dient te overbruggen tot het vloeroppervlak. We raden dus aan om geen vloeren van meer dan 16mm dikte te kiezen om op je vloerverwarming te plaatsen.

  • Leg geen tapijten over je parket. Behalve het feit dat we het jammer zouden vinden dat de mooie houten vloer die je gekozen hebt zou weggestopt worden, is het ook zo dat de warmte van je vloerverwarming moeilijker / trager zal doorgegeven worden wanneer ze ook een tapijt dient te doorkruisen. Een argument met een technische én esthetische reden dus.

  • Vloerverwarming te snel aanleggen en – of volledig uitzetten. We vallen in herhaling: hout is gevoelig voor schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Vandaar is de opstart van je vloerverwarming na de plaatsing van je parket van groot belang: verhoog de temperatuur elke dag slechts met enkele graden (zorg ook dat de watertemperatuur in de buizen nooit hoger is dan 40°C). Zo kan je parket rustig aanpassen aan de stijging in temperatuur en daling van de luchtvochtigheid.

Samengevat: een goed advies is de basis voor een mooie toekomst met parket én vloerverwarming. Bij Parquet De Flandre helpen we je bij de keuze van de houten vloer op maat van jouw woning, rekening houdend met alle factoren die van belang zijn. Aarzel niet en spring eens binnen. De koffie staat klaar.

Laat je begeleiden door Parquet De Flandre. We helpen je uitzoeken naar je parket, maar ook het plaatsen en onderhouden.

Vragen? Contacteer ons!